Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μιχάλη Καλογήρου, στην τηλεόραση της «ΕΡΤ1» (Κώστας Παπαχλιμίντζος, Χριστίνα Βίδου)
«Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και του Predator δεν νομιμοποιείται να ζητά σεβασμό στη Δικαιοσύνη και το κράτος Δικαίου»
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δικαίωμα να θέτει ζήτημα σεβασμού του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη και το κράτος Δικαίου», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας στην «ΕΡΤ1», κληθείς να σχολιάσει τη σχετική χθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, ο οποίος φέρει την πολιτική ευθύνη για την καταρράκωση του κράτους Δικαίου στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που δεν δίστασε να στοχοποιήσει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ όταν ο τελευταίος διερευνούσε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δεν νομιμοποιείται να κάνει τέτοια σχόλια», υπογράμμισε ο Μιχάλης Καλογήρου.
«Δεν νομιμοποιείται να κάνει τέτοια σχόλια πρωθυπουργός που, επί δικής του θητείας, ο Άρειος Πάγος –με την επιλογή που η δική του κυβέρνηση έκανε σε επίπεδο εισαγγελέα και προέδρου- εξέδωσε απόφαση για τα κόκκινα δάνεια σε 9 μέρες, τη στιγμή που οι πολίτες ταλαιπωρούνται για χρόνια αναμένοντας μια δικαστική απόφαση», πρόσθεσε.
«Ακόμα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν εκείνος που αποφάσισε να παρεμποδίσει την έρευνα της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ συνολικά η έρευνα για την υπόθεση κωλυσιεργεί. Από τον Αύγουστο που ξεκίνησε η υπόθεση δεν έχει κληθεί κανένας ύποπτος, μια υπόθεση για την οποία πρόσφατα και ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι είναι σκάνδαλο, ενώ στην αρχή μας έλεγε ότι η επισύνδεση από την ΕΥΠ ήταν λάθος, αλλά νόμιμη», δήλωσε.
«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της, αλλά πρέπει να αλλάξει και το θεσμικό πλαίσιο που πέρασε αυτή η κυβέρνηση και οδηγεί στη συγκάλυψη: αρχικά η κυβέρνηση ψήφισε να μην ενημερώνονται οι θιγόμενοι για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και μετά ψήφισε να ενημερώνονται τρία χρόνια μετά, με απόφαση ενός συμβουλίου, με μια απλή απάντηση “ναι” ή “όχι”», σημείωσε.
Ερωτηθείς για την υπόθεση του Νίκου Παππά, σημείωσε: «νομίζω, σε επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, έχει έρθει ο καιρός να συζητήσουμε ζήτημα δεύτερου ελέγχου των αποφάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου, οι οποίες και αυτές μπορεί να είναι εσφαλμένες». «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσον αφορά το Νίκο Παππά, μιλάμε ξεκάθαρα για μια εσφαλμένη απόφαση. Είναι η πρώτη καταδίκη πολιτικού προσώπου από το Ειδικό Δικαστήριο, για υπόθεση που δεν σχετίζεται με οικονομική ζημία του Δημοσίου. Αντίθετα, καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος επειδή θέλησε να τακτοποιήσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, φέρνοντας έσοδα στο Δημόσιο. Και αυτό βασίστηκε σε ένα πολιτικό αφήγημα της ΝΔ που ξεκίνησε από την προανακριτική της Βουλής και στα όσα είπε ένας συγκατηγορούμενος του κ. Παππά», τόνισε ο Μιχάλης Καλογήρου.
«Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ‘Δικαιοσύνη Παντού’ αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη, στο πάνδημο αίτημα για μια πιο δίκαιη κοινωνία σε όλους τους τομείς, έτσι όπως έχουν εξειδικευτεί στο πρόγραμμά μας. Μιλάμε για δικαιοσύνη στην εργασία, στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, αλλά και δικαιοσύνη …στην ίδια τη Δικαιοσύνη και στον τρόπο απονομής της», υπογράμμισε.
«Το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ολοκληρωμένη την πρώτη φάση του προγράμματος ΟΣΔΥ-ΠΠ, που διασυνδέει ηλεκτρονικά τα πρωτοδικεία της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα και Πειραιά. Η δεύτερη φάση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως το 2022. Τώρα βλέπουμε στο πρόγραμμα της ΝΔ ότι έχει μετατεθεί για το 2025. Πρόκειται για αδικαιολόγητη καθυστέρηση», δήλωσε ο Μιχάλης Καλογήρου.
«Ακόμα, όσον αφορά τις προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων –κρίσιμο ζήτημα για την ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης- η κυβέρνηση της ΝΔ θα έπρεπε να είχε κάνει ένα γρήγορο διαγωνισμό, με έναν τρόπο ισόβαθμο θεσμικά με τον ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Αντί για κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο για την ίδρυση σχολής δικαστικών υπαλλήλων στο τέλος της τετραετίας», εξήγησε.
Τόνισε επίσης ότι «δεν υπήρξε έμπρακτη υποστήριξη του νομικού κόσμου την περίοδο της πανδημίας». «Δεν υπήρξε, επιπλέον, συνεννόηση με τους θεσμικούς παίκτες της Δικαιοσύνης για κάθε “μεταρρύθμιση” που ψήφιζε αυτή η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα, στην πλειονότητά τους, να μην έχουν τη συναίνεση του δικηγορικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων», ανέφερε ο Μιχάλης Καλογήρου.
Σχετικά με την απαραίτητη αναβάθμιση των υποδομών των δικαστηρίων, είπε: «η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια είχε στα χέρια της ένα πολύ καλό εργαλείο, το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως δεν το αξιοποίησε».